Inleiding

In deze jachtige moderne tijd zullen nog weinigen de tijd en motivatie kunnen vinden om in alle rust de gehele boodschap van de Heer tot zich te nemen. Zonde! Immers de Bijbel was, is, en blijft een onuitputtelijke bron van levendig beschreven ultrageweld, expliciete sex, en anekdotes die simpelweg uitpuilen van hypocrisie en verwerpelijke moraal. Genocide, mensenoffers, overspel, bovennatuurlijke martelingen, verkrachtingen; dat en veel meer passeert de revue in de Heilige Geschriften. Waarom nog de televisie aanzetten en afstemmen op matige dramaseries en hersenloze actiefilms, als onze lieve Heer in eigen persona verhalen en geboden voor ons in petto heeft die vele malen dramatischer en bloederiger zijn?

Gelukkig is er nu deze bundel voor iedereen die benieuwd is naar het letterlijke Woord van God, maar de lange taaie en saaie tussenstukken liever laat voor wat ze zijn. Dit is een compacte compilatie van de meest dubieuze passages die de Bijbel te bieden heeft. En Halleluja; deze verzameling dubieuze Bijbelpassages is er voor iedereen. Dus niet enkel voor de gezworen atheïst om zich te verbazen over het aanstootgevende gedachtegoed van zijn praktiserend monotheïstische medemens, maar zeker ook voor Godvrezende priesters en predikers om vrij uit te citeren. Verspreid de Boodschap, en Prijs de Heer!

Omdat het ene dubieuze citaat het andere niet is, hebben ze een score gekregen. Van nul  kruizen voor opmerkelijke passages, tot drie kruizen voor ronduit schokkend materiaal. Om de vaart er in te houden zijn langdradige of irrelevante tussenstukken soms weggeknipt, dit is expliciet aangegeven met puntjes (…).

De citaten zijn elk netjes in één of meerdere categorieën ingedeeld, namelijk; geweld, sex, politiek incorrect, strafbaar, mirakel, en absurdisme. Geweld zal voor zichzelf spreken. Van de categorie sex is er sprake als er impliciet of expliciet gecopuleerd wordt, of er anderszins links of rechts iets met genitaliën wordt uitgehaald (besnijdenis bijvoorbeeld). Als politiek incorrect is alles gemarkeerd dat vandaag de dag kan rekenen op fikse publieke verontwaardiging; doorgaans discriminatie jegens slaven, vrouwen, allochtonen, of andersdenkenden. Wanneer verder God of de hoofdpersoon in kwestie iets uithaalt dat in een moderne rechtsstaat vervolgd kan en zal worden – al dan niet als misdaad jegens de menselijkheid – dan valt dat onder de afdeling strafbaar. Tenslotte is er de categorie absurdisme voor al die passages die eruit springen door hun schiere mafheid, oftewel gierend gebrek aan enige logica of toerekeningsvatbaarheid.