Verdenk je je vrouw van ontrouw, laat haar dan modder drinken


Stel dat een man zijn vrouw van ontrouw verdenkt. Dan zijn er twee mogelijkheden. Ofwel ze heeft inderdaad met een ander geslapen, maar het is verborgen gebleven, er zijn geen getuigen, ze is niet betrapt. Ofwel ze is haar man helemaal niet ontrouw geweest. In beide gevallen moet hij met zijn vrouw naar de priester gaan. Als offer moet hij twee en een kwart kilo gerstemeel meenemen. Hij mag het niet met olie vermengen en er ook geen wierook aan toevoegen, want het is het offer van een achterdochtige echtgenoot. Het moet de waarheid aan het licht brengen.

De priester moet de vrouw voor het altaar laten komen, een aarden kruik met gewijd water nemen en er wat grond uit de ontmoetingstent aan toevoegen. Vervolgens moet hij het haar van de vrouw losmaken en haar het meeloffer in handen geven. Hijzelf houdt de kruik met het bittere water vast dat een vloek brengt over schuldigen. Dan zal de priester plechtig verklaren: Als u niet met een andere man hebt geslapen en uw echtgenoot niet ontrouw bent geweest, dan zult u geen schade ondervinden van dit bittere water. Is dat wel het geval, laat dan de Heer uw naam tot een vloek en een verwensing maken onder het volk. Hij zal uw baarmoeder laten verschrompelen en uw buik laten opzwellen door dit water. De vrouw moet antwoorden: Ik stem hiermee in.

Dan schrijft de priester deze vloek op en lost de inkt van het geschrevene in het bittere water op. Voordat hij de vrouw dat water laat drinken, moet hij het offer van de vrouw aannemen, het de Heer aanbieden en het op het altaar leggen. Dan neemt de priester een handvol meel als teken voor het hele offer en verbrandt het op het altaar. Tenslotte geeft hij de vrouw het water te drinken. Als de vrouw ontrouw is geweest, zwelt haar buik door het bittere water en verschrompelt haar baarmoeder. Haar naam zal tot een vloek worden onder het volk. Maar als de vrouw onschuldig is, dan ondervindt ze er geen schade van en kan ze gewoon kinderen krijgen.

Dit moet er dus volgens de wet gebeuren wanneer een achterdochtige man zijn vrouw van ontrouw verdenkt. Hij moet zijn vrouw naar het altaar brengen en de priester zal volgens deze voorschriften handelen. De man gaat in ieder geval vrijuit, maar de vrouw zal, als ze schuldig is, moeten boeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten