Jezus vertelt een leerzame parabel over feestjes


Opnieuw richtte Jezus zich tot hen met gelijkenissen. Hij zei: “Het hemelse koninkrijk is te vergelijken met een koning die het bruiloftsfeest van zijn zoon voorbereidde. Hij stuurde zijn dienaars om de gasten voor het feest uit te nodigen, maar zij wilden niet komen.  Weer stuurde hij dienaars eropuit met de opdracht: Ga naar de genodigden en zeg:  Ik heb de maaltijd klaargemaakt, de stieren en de mestkalveren zijn geslacht, alles staat klaar. Kom naar het bruiloftsfeest!

Maar zij trokken zich er niets van aan; iedereen ging weg, de een naar zijn akker, de ander naar zijn handel; weer anderen grepen de dienaars vast, mishandelden hen en doodden hen.  De koning werd woedend. Hij stuurde zijn troepen op hen af, liet die moordenaars om het leven brengen en hun stad in brand steken.

Tegen zijn dienaars zei hij: Voor het bruiloftsfeest stond alles klaar, maar de genodigden waren het niet waard.  Ga dus naar de kruispunten van de wegen en nodig iedereen die je tegenkomt uit voor de bruiloft.  En zij gingen eropuit en zij brachten alle mensen mee die ze tegenkwamen, slechte en goede. Zo liep de bruiloftszaal vol met gasten.  Toen de koning binnenkwam om zijn gasten te zien, merkte hij iemand op die geen feestkleding droeg. Vriend, hoe ben je hier binnengekomen zonder je voor de bruiloft gekleed te hebben?  vroeg de koning hem.  Maar de man zweeg.  Toen zei de koning tegen zijn dienaars:  Bind hem aan handen en voeten en gooi hem eruit, de duisternis in.  Daar zal hij huilen en knarsetanden.”

En Jezus besloot: “Want velen zijn uitgenodigd, maar weinigen zijn uitverkoren.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten