Jezus is tegen echtscheiding en voor castratie


Ze wilden hem op de proef stellen en vroegen: “Mag een man van zijn vrouw scheiden om wat voor reden dan ook?” Hij antwoordde: “Hebt u niet gelezen dat de Schepper hen van het begin af gemaakt heeft als man en vrouw en dat hij zei: Daarom verlaat een man zijn vader en moeder om zich te hechten aan zijn vrouw, en die twee zullen één zijn.  Zij zijn dus niet langer twee, maar één.  Wat God zo heeft samengevoegd, mag een mens dus niet scheiden.”

“Waarom heeft Mozes de man dan voorgeschreven zijn vrouw een scheidingsakte mee te geven wanneer hij haar wegstuurt?” vroegen de Farizeeën. “U mocht van Mozes scheiden van uw vrouwen, omdat u zo onverbeterlijk bent,' antwoordde hij. “Maar in het begin was het niet zo!  Ik zeg u:  een man die zijn vrouw wegstuurt en met een ander trouwt, begaat echtbreuk, behalve in het geval van ontucht.”

Zijn leerlingen zeiden tegen hem:  “Als de verhoudingen tussen man en vrouw zo liggen, kun je beter niet trouwen.” “Niet iedereen staat open voor wat ik nu ga zeggen,” antwoordde hij,  “alleen zij aan wie het gegeven is. Er zijn mensen die niet kunnen trouwen, omdat ze nu eenmaal zo geboren zijn.  Er zijn er die niet kunnen trouwen, omdat ze door mensen voor het huwelijk ongeschikt zijn gemaakt. Maar en zijn er ook die van het huwelijk afzien met het oog op het hemelse koninkrijk. Laat wie dat kan, ervoor openstaan.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten