Moordcomplot voor een wijngaard


Thuisgekomen ging hij zonder te eten op een divan liggen met zijn gezicht naar de muur. Zijn vrouw Izebel ging naar hem toen en zei: “Hoe komt het dat je zo terneergeslagen bent en niet eet?” “Ik had een gesprek met Nabot uit Jizreël,” antwoordde Achab. “Sta mij uw wijngaard af, zei ik tegen hem. Ik betaal ervoor of ik geef u er een andere voor in de plaats als u dat liever hebt. Maar hij weigerde zijn wijngaard af te staan.”

“Jij hebt toch de macht als koning van Israël!” antwoordde Izebel. “Sta op en eet wat en wees gerust, ik zorg er wel voor dat jij de wijngaard van die Nabot krijgt.” Ze schreef brieven op naam van Achab, voorzag die van zijn zegel en zond ze naar de bestuurders en de aanzienlijkste mannen van Nabots woonplaats. De inhoud van de brieven luidde: “Roep een vastendag uit en geef, wanneer het volk samenkomt, aan Nabot een ereplaats. Zet tegenover hem twee mannen, schurken, die hem beschuldigen van godslastering en majesteitsschennis. Leid hem dan weg en stenig hem.”

De stadsbestuurders en de aanzienlijkste mannen in Nabots woonplaats deden wat Izebel in haar brieven van hen had gevraagd. Ze riepen een vastendag uit en gaven, toen het volk samenkwam, aan Nabot een ereplaats. Twee mannen, schurken, namen tegenover hem plaats en beschuldigden hem ten aanhoren van het volk van godslastering en majesteitsschennis. Ze leidden Nabot buiten de stad en stenigden hem. Aan Izebel stuurden ze het bericht: “Nabot is gestenigd.”

Zodra Izebel hoorde dat Nabot was gestenigd, zei ze tegen Achab: “Je kunt bezit nemen van de wijngaard die Nabot uit Jizreël je niet wilde verkopen. Nabot is niet meer in leven, Nabot is dood.” Toen Achab hoorde dat Nabot dood was, ging hij in eigen persoon naar Jizreël om de wijngaard van Nabot in bezit te nemen.

Toen richtte de Heer het woord tot Elia uit Tisbe: “Ga naar koning Achab van Samaria. Hij is op het ogenblik in de wijngaard van Nabot. Hij is daarnaartoe gegaan om hem in bezit te nemen. Zeg tegen hem het volgende: Dit zegt de Heer: Eerst iemand vermoorden en dan ook nog zijn wijngaard in bezit nemen! Op de plek waar de honden het bloed van Nabot hebben opgelikt, op diezelfde plek zullen ze ook uw bloed oplikken!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten